1.0
INDUSTRI
1.1
Latar
Belakang Industri
Industri adalah suatu usaha atau kegiatan pengolahan bahan mentah atau barang separa siapmenjadi barang siap yang memiliki nilai tambah untuk mendapatkan keuntungan. Hasil industri tidak hanya berupa barang, tetapi juga dalam bentuk perkhidmatan. Industri adalah nadi sesebuah negara. Pengeluaran makanan dikira perkara strategik bagi semua negara kerana ia melibatkan keselamatan atau "survival" bagi penduduk dan negara. Di Malaysia khasnya, industri pengeluaran makanan, khususnya pengeluaran makanan daripada sektor pertanian menjadi agenda penting negara. Kepentingan pengeluaran makanan telah menjadi objektif dalam Dasar Pertanian Negara 1998-2010, iaitu "meningkatkan keselamatan makanan dan memerangi inflasi". Di antara strategi utama DPN3 ialah meningkatkan pengeluaran makanan utama dengan kos yang kompetitif. Potensi perniagaan dan pelaburan dalam industri makanan di negara ini masih luas, ini kerana kita masih bergantung kepada dunia luar dalam mendapatkan sumber makanan. Berdasarkan Laporan Tahunan Bank Negara 1998, Malaysia mengimport RM9,847 juta makanan dan minuman, iaitu RM5,681 juta adalah import barangan makanan akhir dan RM4,166 juta adalah import barangan pertengahan untuk kegunaan industri makanan tempatan. Industri makanan merupakan industri merupakan penyumbang utama kepada ekonomi negara dan merupakan industri yang mempunyai permintaan yang tinggi dan berterusan. Industri atau sektor makanan ini banyak bergantung pada ekonomi negara. Misalnya, pada tahun 2011, ekonomi Malaysia dijangka mengalami pertumbuhan yang sederhana tetapi mantap. Ramalan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun ini pula di jangka di dalam lingkungan 5%- 6%. Ini telah memberi kesan positif terhadap tahap keyakinan pengguna dan seterusnya memberi kesan yang positif terhadap sektor makanan dan minuman negara. Di Malaysia, industri makanan ini boleh dipecahkan kepada industri makanan tradisional, industri makanan sejuk beku, industri makanan francais dan pelbagai industri makanan lain. Kepelbagaian jenis makanan yang terdapat dalam industri ini telah menghasilkan permintaan yang pelbagai terhadap industri makanan ini. Industri barang makanan Malaysia begitu pelbagai seperti juga budaya berbilang kaum negara ini, dengan makanan terproses berbagai-bagai jenis bercita rasa Asia. Industri pemprosesan makanan sebahagian besarnya dimiliki rakyat Malaysia. Adalah dianggarkan bahawa jualan runcit global bagi produk-produk makanan ketika ini berjumlah dalam lingkungan AS$3.5 trilion, dan dijangka berkembang pada kadar tahunan 4.8 peratus kepada AS$6.4 trilion menjelang 2020.
Industri adalah suatu usaha atau kegiatan pengolahan bahan mentah atau barang separa siapmenjadi barang siap yang memiliki nilai tambah untuk mendapatkan keuntungan. Hasil industri tidak hanya berupa barang, tetapi juga dalam bentuk perkhidmatan. Industri adalah nadi sesebuah negara. Pengeluaran makanan dikira perkara strategik bagi semua negara kerana ia melibatkan keselamatan atau "survival" bagi penduduk dan negara. Di Malaysia khasnya, industri pengeluaran makanan, khususnya pengeluaran makanan daripada sektor pertanian menjadi agenda penting negara. Kepentingan pengeluaran makanan telah menjadi objektif dalam Dasar Pertanian Negara 1998-2010, iaitu "meningkatkan keselamatan makanan dan memerangi inflasi". Di antara strategi utama DPN3 ialah meningkatkan pengeluaran makanan utama dengan kos yang kompetitif. Potensi perniagaan dan pelaburan dalam industri makanan di negara ini masih luas, ini kerana kita masih bergantung kepada dunia luar dalam mendapatkan sumber makanan. Berdasarkan Laporan Tahunan Bank Negara 1998, Malaysia mengimport RM9,847 juta makanan dan minuman, iaitu RM5,681 juta adalah import barangan makanan akhir dan RM4,166 juta adalah import barangan pertengahan untuk kegunaan industri makanan tempatan. Industri makanan merupakan industri merupakan penyumbang utama kepada ekonomi negara dan merupakan industri yang mempunyai permintaan yang tinggi dan berterusan. Industri atau sektor makanan ini banyak bergantung pada ekonomi negara. Misalnya, pada tahun 2011, ekonomi Malaysia dijangka mengalami pertumbuhan yang sederhana tetapi mantap. Ramalan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun ini pula di jangka di dalam lingkungan 5%- 6%. Ini telah memberi kesan positif terhadap tahap keyakinan pengguna dan seterusnya memberi kesan yang positif terhadap sektor makanan dan minuman negara. Di Malaysia, industri makanan ini boleh dipecahkan kepada industri makanan tradisional, industri makanan sejuk beku, industri makanan francais dan pelbagai industri makanan lain. Kepelbagaian jenis makanan yang terdapat dalam industri ini telah menghasilkan permintaan yang pelbagai terhadap industri makanan ini. Industri barang makanan Malaysia begitu pelbagai seperti juga budaya berbilang kaum negara ini, dengan makanan terproses berbagai-bagai jenis bercita rasa Asia. Industri pemprosesan makanan sebahagian besarnya dimiliki rakyat Malaysia. Adalah dianggarkan bahawa jualan runcit global bagi produk-produk makanan ketika ini berjumlah dalam lingkungan AS$3.5 trilion, dan dijangka berkembang pada kadar tahunan 4.8 peratus kepada AS$6.4 trilion menjelang 2020.
1.2
Carta
yang menggambarkan industri
Tahun
|
2007
|
2008
|
||
Jumlah
|
Peratus
(%)
|
Jumlah
|
Peratus
(%)
|
|
Eksport bahan makanan
|
13760
|
16.2
|
8241
|
15.3
|
Import bahan makanan
|
23374
|
49.5
|
13731
|
46.3
|
1.3 Pemain
utama atau pesaing dalam industri
Terdapat
syarikat-syarikat lain yang menjalankan perniagaan yang hampir sama di dalam
industri makanan tradisional ini. Antara syarikat-syarikat tersebut ialah:
i.
MHP
Enterprise Sdn Bhd
Merupakan sebuah syarikat
berasaskan industri makanan tradisional orang Melayu. Pejabat urusan dan pusat
jualan MHP Enterprise terletak di Sungai Leman, Sekinchan. Aktiviti perniagaan
ini ialah sebagai pengeluar makanan ringan dan kuih-muih. Produk-produk yang
dikeluarkan oleh syarikat ini ialah kuah kacang / kuah pecal, kuah rojak,
pelbagai jenis kerepek dan pelbagai jenis baulu seperti
- Bahulu ikan kecil / besar
- Bahulu cermai
- Bahulu bunga / bahulu pecah lapan
- Bahulu gulung
- Bahulu lapis
ii.
Perniagaan
Warisan Usaha
Sebuah industri kecil dan
sederhana (IKS) yang turut menjual aneka kerepek, biskut raya dan kuih
tradisional seperti bahulu. Perniagaan ini diusahakan di lot 1455 km.1, Jln Sg
Lang Baru, Banting, Selangor. Antara jenis bahulu yang terdapat di Perniagaan
Warisan Usaha seperti:
- Baulu
Lapis Koko
- Baulu
Lapis Permata
- Baulu
Lapis Pelangi
- Baulu
Ikan
- Baulu
Cermai (Pandan/Coklat/ Stawberry)
- Baulu
Gulung
iii.
ME
Asia Enterprise
Bahulu Mak Esah telah didaftarkan
dengan nama ME Enterprise Sdn Bhd. Syarikat ini beroperasi bermula Februari
2011 di Kampung Sri Kinta, Ipoh Perak. Perniagaan
Bahulu Mak Esah mula menjadi sebutan di bibir ramai pelanggan. Bahulu Asli (Cermai) amat terkenal dan
menjadi permulaan kepada perniagaan ini.
Mendapat tempahan dari kawasan setempat, kini tempahan turut diterima
bukan hanya dari sekitar bandaraya Ipoh malahan juga tempahan dari sekitar
lembah Klang. Antara produk yang dikeluarkan oleh syarikat ini ialah:
- Bahulu
cermai
- Bahulu
kemboja perisa asli
- Bahulu
kemboja chocolate rise
- Bahulu
ikan berinti
- Bahulu
ikan chocolate rise
- Kuih
Tiram,
- Kuih
Bingka,
- Batu
Karang (Ala-ala Muruku).
Nice article, keep it up!
ReplyDeleteKursus Pengendalian Makanan